Kaksplus.fi

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Ongelmia

Mietin, tekisinkö tätä edes, koska halusin blogiin mieluusti vähän kevennettyjä ja mukavempia asioita. Päätarkoitus tällä on kirjoitella asioita muistiin ja lukea joskus myöhemmin kun näitä aikoja kaipaan. En  haluaisi kauheasti muistella juuri tätä asiaa, mutta ei kai sitä voi kokonaankaan unohtaa.

Olen kuitenkin niin neuvoton, että ajattelin laittaa videon ja kertomusta Samuelista, jos vaikka joku jossain tunnistaisi ihan samanlaiseksi mitä oman lapsen kanssa on ollut ja osaisi kertoa jotain.

Yöt menee edelleen huonosti ja tein yöstä listan kaikista herätyksistä, että näkisin itsekin todellisuuden. Tapanani on ollut vähätellä ainakin heräämisten määrää ja esim nyt luulin, että meillä herätään "muutama kerta". 10kk vanhan vauvan kanssa tein saman, ja laskin herätyksiä tulleen 17 kertaa yössä. Ajattelin, että meillä menee nyt paremmin, mutta tässä nyt nykyistä tilannetta.

22:00 nukkumaan
22:30 nukahtaa
22:00 herää
22:30 herää
23:00 herää
23:21 herää
23:32 herää
00:10 herää ja juo vähän maitoa
00:34 herää (alle 5min)
00:55 herää
01:19 herää
01:35 pientä vinkunaa, mutta nukahtaa melkein heti uudestaan ja itsekseen
01:42 herää
02:03 herää
02:20 pientä kitinää, nukahtaa kuitenkin itse.
02:50 herää (alle 5min)
03:05 herää
03:15 herää
03:35 herää 30min
03:50 herää
04:15 herää
05:30 herää
08:30 herää kunnolla

...loppu poistettu, ongelma ratkennut. Kiitos kaikille avuliaille ja ihanille ihmisille! :)

42 kommenttia :

 1. Meillä oli tuota niin pitkään, että en tohdi sitä sinulle edes kertoa. Herätyksiä ihan käsittämättömän paljon joka yö. (Se eroaa teidän muutamasta rauhallisemmasta välissä.) Selän kaarelle veto on tuttua ja selkeä raivo/kipuitku. Aluksi löytyi muna-, kala- ja maitoallergia. Sitten sinniteltiin ja kuviteltiin, että muksulle jäi vain herääminen päälle. Pidin oire-, ruoka- ja unipäiväkirjaa muutaman aikaa. Sen kanssa menimme allergologille. Allergialistaan lisättiin vielä vehnä, ruis, kaura ja ohra. Siitä päiväkirjasta oli lääkärille paljon apua. Pari vuorokautta tuosta allergologikäynnistä ja viljojen poistamisesta ja meillä alettiin nukkumaan. Taustalla oli siis monta suolisto-oireista allergiaa sekä refluksi.

  Ihan pienenä vauvana meidän neitokainen puklaili todella paljon, jopa tunteja ruokailun jälkeen. Vaunuihin ei rauhoittunut koskaan ja sylissä ei suostunut olemaan kuin pystyasennossa. Toivottavasti tästä on apua edes vähäsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta on apua, vähintään vertaistukena. Samuel ei ole ollut puklailevaa sorttia koskaan. Alan kallistua sen puoleen, että tyhjennän lapsen ruokavalion johonkin kahteen raaka-aineeseen hetkeksi ja testaan. Jostain netistä luin, että joku vauva oli ollut allerginen kaikelle kokeilemalle, mutta taisi olla maissi ja poro tai vastaavaa, mitä pystyi syömään..

   Poista
 2. Pahalta näyttää. :-o

  VastaaPoista
 3. Jäi vähän epäselväksi, saitteko refluksilääkettä? Omalla pojalla heräily oli jatkuvaa ja kivuliasta koska refluksi tunki happoja makuuasennossa ruokatorveen. Heti lääkityksen jälkeen rauhoittui ja alkoi nukkumaan.

  VastaaPoista
 4. Näyttääpä pahalta, lähes epileptiseltä kohtaukselta. Omani ovat olleet huonounisia ja huutaneet öisin pari tuntia putkeen, mutta tuollainen rimpuilu ei näytä tutulta. Itse olin toisinaan niin väsynyt, etten jaksanut kanniskella. Silloin oli apuna hyppykiikkuun kiinnitetty turvakaukalo, jonka pompottelu rauhoitti joskus. Sitä en osaa sanoa, onko tässä teidän tilanteessa turvavöihin kytkeminen hyväksi vai pahaksi.

  Käytin siis kaukalokiikkua silloin, kun olin niin väsynyt, etten ollut varma pysyykö vauva käsissä. Toisen lapseni jälkeen tein päätöksen, ettei enempää vauvoja meille.

  VastaaPoista
 5. Näyttää pahalle noi selän kaarelle viemiset ja rempuilu. Hienosti jaksat pitää lasta rauhallisesti ja kun tilanne alkaa rauhottua lähestyt lasta ääntelemällä ja rauhoittelemalla. En osaa sanoa, mistä käytös tai oireilu voisi johtua. Pidän ajatusta hyvänä, että supistat ruokavalion minimiin hetkeksi aikaa ja katsotte vaikuttaako se yöuniin. Jatkakaa samalla lääkitystä. Onko alueenne sairaalassa mahdollista ottaa lasta unikouluun lastenosastolle? Vaikkei tilanteessanne ole välttämättä kyse uneen liittyvistä asioista, voisi olla hyvä, että lääkärit ja hoitavat näkisivät raivo/kipukohtaukset. Entä nukkuuku lapsi omassa sängyssä/huoneessa? Herääkö helposti muiden ääntelyyn/ liikahtamiseen? Ihan mielettömsästi voimia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi nukkuu nyt kainalossa, se on paikka jossa hän ehkä aavistuksen paremmin nukkuu. On siis koitettu pinnasänkyä hipihiljaisessa huoneessakin ja ties missä paikoissa eri asennoissa nukutteluja.

   Poista
 6. Hei! Valitettavan tutun näköistä.... Täällä tyttö (nyt ikää 2v4kk) jolla vaikeat ja laajat ruoka-aineallergiat sekä refluksi! Puklaili vauvana todella paljon, kävelyn myötä se jäi mutta rakenteellinen vika mahanportissa ja nykyään refluksioireet pahenee epäsopivia ruokia kokeillessa. Tytöllä n.15 sopivaa ruoka-ainetta käytössä. Refluksi voi olla myös silent versio=ei pukluja vaan vauva/lapsi nielee suuhun nousseet mahanesteet takaisin vatsaansa. Ja ne mahanesteet korventaa ja polttaa ja aiheuttaa kovia kipuja! Jos ruokatorvi on pahoin tulehtunut, lapsi ei välttämättä juo/syö kunnolla=tekee kipeää. Syöttekö edelleen Nexiumia? Meillä se helpotti tytön oireita ensimmäisestä yöstä lähtien, sai lääkityksen 1,5 vuotiaana ja syö siis edelleen, ei pärjätä ilman. Ja ennen lääkitystä tyttö nukahti hyvin omaan sänkyyn, kunnes tunti siitä aloitti huutamisen, karjui, pyöri sängyssä, potki jaloilla sängyn laitoja, repi hiuksiaan, tunki nyrkkejä suuhun... Oli todella pelottava näky ja ajattelin että lapsihan on kuin riivattu.... Syliin nostaessa pyrki pystyasentoon ja röyhtäili ja hikkaili paljon. Meidän lääkäri sanoi että voi mennä 2 viikkoa ennen kuin refluksi lääkkeen vaikutus näkyy ja lääkitystä ei saa lopettaa kertalaakista vaan se pitää tehdä vähitellen. Ja jos esim. Nexium ei käy oletteko kokeilleet muita vaihtoehtoja; Zantac, Losec? Facebookissa on vertaistukiryhmiä (suljettuja) suolioireisille lapsille sekä refluksilapsille, sieltä voisi löytyä lisää vinkkejä. Tsemppiä ja jaksamista! Hyvän lääkärin löytyminen olisi kultaakin arvokkaampi asia!

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Mulla on astmalapsia, ja he saattaa hengitysvaikeuden sattuessa raivota melko pitelemättömästi juuri herätessään. Lisäksi sun lapsen ääni kuulosti käheältä.

  Hänellä on myös allergioita. Lisäksi, jos näin päivävideoista oikein, lapsi pitää nenäänsä levällään, siis sieraimia todella avoimina, tämä voi myös viitata hengitysvaikeuteen.

  Pyydä joltain lääkäriltä avaava astmalääke (ventoline, ei nestmäinen vaan suihke) ja anna sitä parina kolmena iltana kunnon annos, esim. 4 suihketta 30 min väliä ja toiset 4 suihketta. Jos ei ole apua, niin ei, mut jos on niin vaadi että astma tutkitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitinkin asiasta tuossa alempana (lueskelen aina alhaalta ylös :D) ja en jotenkaan usko ehkä tähän mahdollisuuteen, vaikka en mitään mistään tiedäkään. :D

   Lapsella on itseasiassa aina ollut vähän käheämpi ääni, taitaa olla sama mitä isälläni ja hänen puolelta toisella identtisistä. Ei siis astmaa sielläkään. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 9. Tuo astma on hyvä sulkea pois ja tuo äänen käheys liittyy usein myös tuohon refluksiin!

  VastaaPoista
 10. Näyttääpä hurjalle, kuten joku jo totesi melkein epileptiseltä kohtaukselta näyttää! :( Sen takia kysynkin onko pojalle poissaolo kohtauksia? Mulla tulee mieleen ensimmäisenä mieleen kipuitku joten suosittelen todellakin supistamaan ihan muutamaan raaka-aineeseen koko ruokavalion. Työlästä ja hidasta on homma mutta ihan sääliksi tuota pientä poikaa ( ja äitiäkin vähän ;) käy joten joku helpotus ja syy löydyttävä. Tuo anonyymin astma huomiokin oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä että onhan otettu aivosähkökäyrää ?

   Poista
 11. Lisään vielä tuohon ventoline kommenttiini...
  Lääkäri todennäköisesti käskee sun antaa avaavaa lääkettä 1-2 suihketta illalla. JOS heräilyjen aiheuttaja kuitenkin on jo kauan ollut astma, ei se hengitys ihan pienellä annoksella helpota.
  Siksi suosittelen antamaan kunnon satsin lääkettä.

  Voit esim. sairaalasta tai hoitavalta varmistaa, mikä on suositeltava enimmäisannos hankalassa astmakohtauksessa (se on 6 suihketta x3 20 min välein, eli 18 suihketta 40 min sisällä) niin uskallat antaa lapselle kunnon annoksen lääkettä.

  Jos et meinaa saada ventoline reseptiä, niin uhkaa istua potilastuolissa vaikka maailman tappiin...

  se sama

  VastaaPoista
 12. Olen tosi kiitollinen kommenteista missä pohditte mahdollisia syitä, paneudun tarkemmin noihin ehdottamiinne huomisen jälkeen kun olemme käyneet lääkärillä. Kun näytin lääkärissä videon, saimme heti ajan neurologille ja tätä ennen myös vatsa ultrataan. Laitan sieltä lääkäristä jo mahdollisesti juttua tänne, kun siellä pitkä tovi ollaan ja lapsikin ehkä ne päiväunet siellä nukkuu.Saa ehdottaa edelleenkin IHAN kaikkea mitä mieleen tulee, vedän kaiken mahdollisen listana kunnes se syy löytyy tähän, nyt riittää. Eli tyhmältäkin tuntuvat saa kertoa, ei tässä mitään menetettävääkään ole.

  Ihan jokainen tsemppaus, ehdotus, vertaistarina ja kaikki tuntuu hyvältä tavalla tai toisella ja tähänkin jo tullut useampi kommentti ihanilta ihmisiltä! Huomenna luen vähän paremmalla ajatuksella kommentteja vielä, nyt on mentävä nukkumaan, että jaksaa. <3

  VastaaPoista
 13. Tutulta tuo itkukohtaus itsessään näyttää. Lapsi on nyt melkein aikuinen, paljon on läpikäyty: yöheräämiset ja vauvan kauhu/raivoitku vaihtuivat uhmaiän uhmaraivareiden kautta murrosiän taistoihin. Edelleenkin herkkä ja voimakkaasti reagoi kaikkeen. Meillä ei ollut sairauksia, lapsi oli terve. Se mitä jälkeenpäin olen tullut ajatelleeksi ovat lämpötilat. Nimittäin lapseni hikoili vauvana herkästi, välillä hirvitti kuinka vähiin talvella puin vaunuihin ettei olisi hikoillut. Edelleen ahdistuu liiasta lämmöstä. Nyt olen miettinyt, että olikohan makuuhuone ja peti peittoineen liian tukala. Ei myöskään rahoittunut sylissä, mikä myös tuntui pahalta äitinä aluksi, ennen kuin löysin tavat silitellä muutoin. Syli on myös aika hiostava paikka silloin kun raivo on päällä - lapseni iho oli ja on herkkä, eikä ole mahdotonta että hiki kirveli tuollion kipuna. Noin tiheää heräily ei kuitenkaan koskaan ollut, alle kahden tunnin välein heräili vain flunssaisena. Allergiat voivat aiheuttaa monenlaista ahdistusta, itsellä lapsuudessa pelkkä tukkoisuus aiheutti painajaisia ja heräilyä.

  VastaaPoista
 14. Minullekin tuli mieleen, että saako lapsi tarpeeksi happea? Jotenkin näytti sellaiselta, että henki ei kulje kunnolla... Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että lapsi oli vaan niin raivon vallassa, että siksi näyttää tuolta. Tai mitä nyt itse osaan tulita. Vaikea uskoa ainakaan sen astman mahdollisuutta, jotenkaan en näe ongelmaa hengitykseen liittyvänä, No, eipä sitä tosiaan voi tietää..mitään...luulisin vain. :D

   Poista
 15. Tutulta näyttää. Potenssiin jotain sata meillä oli tuollaista joskus jos oli kipeä (flunssa, korvatulehdus, yöllinen kauhukohtaus). Onneksi ei sentään joka yö/päivä vaikka laps onkin ollut aina huono nukkuja kunnes täytti 1,5v. Ei allergioita eikä muuta. Todella tempperamenttinen ja herkkä tapaus. Uhmaiässä sai myös raivareita (varsinkin jos oli kipeänä, siis flunssa tms.) joihin liittyi rimpuilua, heittäytymistä, pään hakkaamista, puremista. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 16. Meidän tytöllä oli paha epilepsia, ja minusta tuo ei näytä ollenkaan epileptiseltä. Mahakipu sen sijaan aiheutti meilläkin tuontapaista selän kaarelle vetämistä ja jäykistelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse ollut lapsena myös epileptikko ja en ole tietenkään omiani nähnyt, mutta tulihan siinä tutustuttua ko asiaan ja en itsekään näe tuota epilepsiana. Tiedän, niitä on hyvinkin erilaatuisia, mutta ei lapsi vaikuta siltä, että varsinaista epilepsiakohtausta saisi. Jos saan itse veikata, kyse on äärimmäisestä raivosta joka johtuu asiasta X. Todennäköisesti kivusta, ikävä kyllä.

   Poista
 17. Tekemällä tehty ei olla ajateltu loppuun asti anteksivaan ei pahalla silloin tulee epi kohtaus lähtee saman tien laulu kuoroon. Ja jalat alta silloinhan on sairallaan lähtö ja nopsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys tuohon äskeiseen itse tuli melkoinen pommi ja 3-4 päivää valkotakisten seurassa.

   Poista
  2. Onko tässä viestissä jotain järkeäkin, voisiko joku suomentaa?

   Poista
  3. Tekemällä tehty mikä? Laulukuoro? Melkoinen pommi...mitääää? Kukaan ei käsitä mitä yrität sanoa. =D

   Poista
  4. Minäkään en viestiäsi ymmärtänyt, mutta ehkei tarvitsekaan?

   Poista
 18. Vittuiletko mulle hyväkö hengissä säily Silloin. Saatana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai miten iso kivi tippui multa kun joku otti tosissaan mulla ei ole helppoa ollut joudun syömään 500 mg epilepsian takia 1 aamusta 2 illalla jouduin teho hoidossa olemaan en muista olinko 2-3 päivää siellä, normali osastolla saman verran. Että Tälläinen tarina en tykännyt muitten kirjoittuksista. :-) en halunnut mieli pahaa. :-) hyvää ja aurinkoista kesää. ;-)

   Poista
  2. Juu ei mitään mielipahaa kenellekään tarvitse, meni vain ohi tuo kommenttisi. Aurinkoista kesää sinullekin! :)

   Poista
 19. Eikös tossa ole huonostikäyttäytyvä tottelematon lapsi, jolla vaan on raivopuuska päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hauskaa vitsailla tällaisista asioista. Pahoja ihmisiä on vaan olemassa, aina. :/

   Poista
 20. Olin kyl ihan tosissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sen uskoakin, meissä on suuriakin älyllisiä eroja.

   Poista
  2. En ymmärrä miksei tätä ketään muu ole sanonut ääneen. ONko sitä edes mietitty vaihtoehtona?

   Poista
 21. Eli lapsi herää ilkeyttään 20 kertaa yössä, on vaan niin tuhma ja tottelematon lapsi? Eipä ole jostain syystä tullut vielä mieleen tämä vaihtoehto. Pitääkin kysyä lääkäriltä, olisiko neurologin sijaan käytöskoulun paikka 1v:lle, olisi mielenkiintoista nähdä se ilme...

  VastaaPoista
 22. Meillä oli aika lailla tuon näköistä kouristelua, kun lapselle aloitettiin neuvolasta saatujen D-vitamiinitippojen antaminen. Ostin sitten vyöhyketerapeutilta toisenlaiset tipat (alkoholittomia) ja huutokohtaukset loppuivat. Ootteko muuten kokeilleet nostaa sängynpäätyä, jos kerran refluksivaivaa epäillään? Jo sellainen muutaman sentin korotus auttaa, 5 cm on varmasti oikeinkin hyvä (jos on lyhyestä lastensängystä kysymys). Vaikka lankusta pätkät pääpuolen jalkojen alle. Tsemppiä teille! Toivottavasti vaivaan löytyy selitys.

  VastaaPoista
 23. Lapsi näyttää siltä kuin ei saisi henkeä. Silmät suurella auki, haukkoo epätoivoisesti henkeä ja hätääntyneen kuuloinen. :(

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit! :)