Outoja oletuksia suomalaisista?

Kommentteihin tuli kysymys, mitä kysymyksiä kohtaan ja onko mitään oletuksia..ilmeisesti suomalaisista? En tiedä tarkoitettiinko tuossa nyt suomalaisten kysymyksistä elämästä täällä vai jenkkien kyselyistä Suomesta, mutta vastaan nyt molempiin niin tuleepahan kunnolla vastattua.

Ehkä vaikein ja yleisin kysymys on niinkin yksinkertainen, kuin "miten teidän arki siellä Amerikassa menee" tai vastaavat kysymykset joista tulee olo, että pitäisi vastata jotain erityistä ja ajatellaan ehkä sen arjen olevan jotenkin erikoista.

En tiedä kuvittelenko vain, mutta joskus ne kysymykset kysytään sellaisella sävyllä, että yrittän äkkiä muistella jonkun viimeisen käynnin jossain vähän erikoisemmassa paikassa, ettei vaan kerro perusarjesta. Tai tuntuu jotenkin tökeröltä vastata käyvänsä kaupassa, hengittävänsä ja nukkuvansa... Tosiaan meidän arki ei todellakaan ole mitään sen ihmeellisempää ja ollaankin aika lailla pidetty kiinni niistä omista ruokatottumuksista ja tavoista mitä oli Suomessa. Olemme suomalaisia Amerikassa, emme amerikkalaistuneet koneesta ulos astuessamme ja unohtaneet samassa omaa kieltämme (heh heh). ;)

Tykätään syödä ulkona paljon, käydään uimassa, kutsutaan kaveri kylään lapsensa kanssa, hillutaan ulkona tuntitolkulla tai laiskana päivänä ollaan vain sisällä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Eli aika lailla samaa kuin ennenkin.

Mitään ihmeellisiä oletuksia en ole suomalaista kuullut täällä, mutta ihmiset jotka tulevat juttelemaan ja haluavat itse arvata mistä olemme kotoisin, se arvaus ei koskaan ole Suomi. Se arvaus on Saksa, Puola ja yleisimmin Ruotsi tai sitten laajemmin Skandinavia.
Joskus kun kerron olevamme Suomesta, näkee ilmeestä ettei ole hajuakaan missä se Suomi edes on ja pelastan äkkiä tilanteen höpöttelemällä jotain muuta, etten nolaa kanssani keskustelevaa henkilöä.

Sellaisia minusta johtuvia oletuksia onkin kyselty suomalaisista, eli jos teen jotain oudosti, ajatellaan sen olevan "suomalainen tapa". Esim se kun lapsillani on harvoin puistoissa kengät jalassa ja nyt moni onkin luullut, ettei suomalaisilla lapsilla ole kenkiä ulkona. Pienempikin saa aika vapaasti kiipeillä ja oppia itse kunhan ei mitään kamalan vaarallista tee ja tästä myös jo kuullut ihastelua. En tiedä minkälaisen alkuasukasfiiliksen jotkut on saaneet suomalaisista. Hups..

Vaikka julkista terveydenhuoltoa, päivähoitoja äitiyslomineen tai oikeastaan mitään ei saisi varmaan enää kehua, niin teen sitä silti kun kysytään hyviä puolia Suomesta, nyt kuitenkin vain verrataan, eikä kerrota täydellisyydestä.


Mitä siihen pitäisi vastata? Mitä itse vastaisitte jos vaikka saksalainen kysyisi, minkälaista se arki siellä Suomessa oikein on?


Tunnisteet: , ,