tiistai 4. marraskuuta 2014

Outoja oletuksia suomalaisista?

Kommentteihin tuli kysymys, mitä kysymyksiä kohtaan ja onko mitään oletuksia..ilmeisesti suomalaisista? En tiedä tarkoitettiinko tuossa nyt suomalaisten kysymyksistä elämästä täällä vai jenkkien kyselyistä Suomesta, mutta vastaan nyt molempiin niin tuleepahan kunnolla vastattua.

Ehkä vaikein ja yleisin kysymys on niinkin yksinkertainen, kuin "miten teidän arki siellä Amerikassa menee" tai vastaavat kysymykset joista tulee olo, että pitäisi vastata jotain erityistä ja ajatellaan ehkä sen arjen olevan jotenkin erikoista.

En tiedä kuvittelenko vain, mutta joskus ne kysymykset kysytään sellaisella sävyllä, että yrittän äkkiä muistella jonkun viimeisen käynnin jossain vähän erikoisemmassa paikassa, ettei vaan kerro perusarjesta. Tai tuntuu jotenkin tökeröltä vastata käyvänsä kaupassa, hengittävänsä ja nukkuvansa... Tosiaan meidän arki ei todellakaan ole mitään sen ihmeellisempää ja ollaankin aika lailla pidetty kiinni niistä omista ruokatottumuksista ja tavoista mitä oli Suomessa. Olemme suomalaisia Amerikassa, emme amerikkalaistuneet koneesta ulos astuessamme ja unohtaneet samassa omaa kieltämme (heh heh). ;)

Tykätään syödä ulkona paljon, käydään uimassa, kutsutaan kaveri kylään lapsensa kanssa, hillutaan ulkona tuntitolkulla tai laiskana päivänä ollaan vain sisällä ja keksitään jotain kivaa tekemistä. Eli aika lailla samaa kuin ennenkin.

Mitään ihmeellisiä oletuksia en ole suomalaista kuullut täällä, mutta ihmiset jotka tulevat juttelemaan ja haluavat itse arvata mistä olemme kotoisin, se arvaus ei koskaan ole Suomi. Se arvaus on Saksa, Puola ja yleisimmin Ruotsi tai sitten laajemmin Skandinavia.
Joskus kun kerron olevamme Suomesta, näkee ilmeestä ettei ole hajuakaan missä se Suomi edes on ja pelastan äkkiä tilanteen höpöttelemällä jotain muuta, etten nolaa kanssani keskustelevaa henkilöä.

Sellaisia minusta johtuvia oletuksia onkin kyselty suomalaisista, eli jos teen jotain oudosti, ajatellaan sen olevan "suomalainen tapa". Esim se kun lapsillani on harvoin puistoissa kengät jalassa ja nyt moni onkin luullut, ettei suomalaisilla lapsilla ole kenkiä ulkona. Pienempikin saa aika vapaasti kiipeillä ja oppia itse kunhan ei mitään kamalan vaarallista tee ja tästä myös jo kuullut ihastelua. En tiedä minkälaisen alkuasukasfiiliksen jotkut on saaneet suomalaisista. Hups..

Vaikka julkista terveydenhuoltoa, päivähoitoja äitiyslomineen tai oikeastaan mitään ei saisi varmaan enää kehua, niin teen sitä silti kun kysytään hyviä puolia Suomesta, nyt kuitenkin vain verrataan, eikä kerrota täydellisyydestä.


Mitä siihen pitäisi vastata? Mitä itse vastaisitte jos vaikka saksalainen kysyisi, minkälaista se arki siellä Suomessa oikein on?


13 kommenttia :

 1. Heipähei! Olen vasta löytänyt blogisi, muutamat päivät seuraillut ja itseänikin on kiinnostanut että "millaista se teidän elämä siellä on". Siis nimenomaan kiinnostaa tietää, onko se arki oikeasti samanlaista siellä kuin täällä. Usein blogeihin varmaan kirjoitellaan juurikin vähän erikoisemmista päivistä ja tapahtumista.
  Itselläni on tässä nimittäin semmoinen tilanne, että miehen työn perässä ollaan mahdollisesti ensi vuoden aikana sinne päin tulossa... Jännittää ihan mielettömästi että miten se elämä siitä muuttuu :) Minua kiinnostaa juuri nimenomaan että millaista siellä on käydä ruokakaupassa tai vaikka leffassa. Arjestahan se elämä kuitenkin pääasiassa koostuu :) Olen itse ujohko pikkukaupungin kasvatti, enkä ole ikinä missään isommassa kaupungissa edes käynyt, joten kulttuurishokki tulee kohdallani olemaan varmaan mieletön.
  Sulla on tosi kiva blogi :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, pitääkin tehdä vielä uusi postaus arjesta hetki hetkeltä niin helpompi kertoa mitä pienempiäkin eroavaisuuksia tulee vastaan! Kaupassa asioiminen eroaa toki tuotteiden kannalta ja aluksi onkin varmaan vaikeaa löytää yhtään mitään. Tuotteet on sijoitettukin mielestäni jotenkin epäloogisesti. :D Ihmiset ovat puheliaampia, ystävällisempiä ja palvelu usein parempaa. Arki nyt ei sinänsä alkushokin jälkeen muuttunut vaikka ehkä kavereita ei ole niin paljon kuin Suomessa, toki niitäkin löytyy kun etsii, mutta harvalla on kauheasti sydänystäviä valmiina odottelemassa ja tämä puoli alkaakin ns alusta. Uusi verkosto tavallaan luotavana yleensä ihan nollasta. Facessa on runsaasti ulkosuomalaisia ryhmiä joista kannattaa alottaa ja käydä mukavissa tapaamisissa. Tulehan kertomaan mihin päädyitte ja kaikkea saa kysyä jos mietityttää. :)

   Poista
  2. Heipähei! Päätimpä tulla ihan omalla Google -tililläni tänne vastaamaan. Eli kävipä niin, että me todella matkataan mieheni kanssa ensi vuoden aikana sinne. Yksityiskohtia ei olla vielä mietitty kun tässä nyt vielä on aikaa, mutta mieheni työpaikka tulee olemaan Santa Clarassa. Siitä läheltä sitten asuntokin haetaan.
   Minusta tulee kyllä nyt sitten blogisi vakituinen lukija, sillä elämänmeno sielläpäin kiinnostaa luonnollisesti kovasti :) Ja niitä kysymyksiäkin saattaa tulla. Facebook -ryhmistä ja alueella asuvien blogeista saa myös vinkata, sillä haluan valmistautua muuttoon mahdollisimman hyvin. Kummasti piristää tämän Suomen harmaan talven keskellä kun tietää että ensi talvena kotimaisemat ovat vähän erit :)

   Jonna

   Poista
  3. En tiedä juuri tuolla alueella asuvien blogeista, mutta vinkkaan jos tulee vastaan. :) Jos asuntoa kerran alatte etsimään, ei kannata tarkastella kovinkaan rauhallisesti. :D Me esim ihastuimme yhteen isoon ja kauniiseen taloon ja soitimme jo 5min näytön jälkeen ja sehän oli mennyt heti ilman että sen ottaja edes näki asuntoa eikä ollut ensimmäinen kerta. Tosin etsimme kalustettua ja te varmaan tyhjää? Päädyimme lopulta kalustamattomaan ja pienempään asuntoon kun kyllästyttiin siihen etsimiseen ja vuokrattiin kalusteetkin. Yhdessä omakotitalossa asuimme kuukauden ja se oli kalustettu, mutta sijainti oli kaukana ja siksi etsimme koko ajan uutta. Hinnoista varmaan tiedätkin jo kun taisin mainita aikaisemmin? Ettei tule järkytyksenä. :D Laita ihmeessä kysymyksiä jos tulee mieleen ja tervetuloa! ;)

   Poista
  4. Joo ei tule hinnat yllätyksenä :) Ollaan noita jo kateltu huviksemme jonkin aikaa, ja pohdittu kovasti että mitkä ne prioriteetit asunnossa olisi. Tultiin siihen tulokseen että mihinkään halvimpaan mahdolliseen ei haluta kun siihen nyt varmaan yleensä on joku syy, että se on halpa... Koti siitä kuitenkin tulee toivon mukaan pidemmäksi aikaa, pitäähän sitä viihtyä. Ja kyllä varmaankin kalustamatonta haetaan. Nyt vaan jännäämään että millä aikataululla ollaan tästä lähdössä, ja milloin pääsee visiitille tuleville kotikonnuille.
   Kiitos vaan sulle, innolla jään odottamaan tulevia postauksiasi :)!

   Poista
 2. Mua on alkanut jo todella huvittaa se, kun tutut Suomesta kyselevät koko ajan, millaista meidän elämä täällä Kaliforniassa on. Ihan kuin arki ja vapaa-aika olisivat jotenkin kertaheitolla muuttuneet kauhean erilaisiksi asuinmaata vaihtamalla (vielä kun vaihtaa länsimaasta toiseen). :D

  VastaaPoista
 3. Yllättävän moni asia tuntuu olevan erilailla. Esim. ei siellä päin käsittääkseni juuri ilman autoa elellä. Sen lisäksi jotkin elintarvikkeet ovat kuulemma hyvinkin erilaisia. Olen kahvinautiskelija ja kuulin että kahvi on siellä pahaa. Ja vessapaperi ohutta :D. Keittiöissä on semmoiset pelottavat "jätelingot" (käyttääkö niitä joku oikeasti). Ja ihmiset puhuu oikeasti jotain toisilleen, jopa ventovieraat!
  Ehkä näitä juttuja ei itse siellä enää pidä mitään, mutta minun tilanteessani tämmöiset hassut pikkujutut kiinnostavat nimenomaan :)

  Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok kiitos vihjeistä, nyt tiedänkin hyviä mistä kirjoittaa piakkoin. ;)

   Poista
 4. Hauska toi etteikö suomalaisilla lapsilla pidettäisi kenkiä jalassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu taitaa olla ennemminkin outoa Suomessakin, jos EI ole kenkiä puistossa. :D Tai ainakin valtaosalla on. Suomessahan me kuljemme vaahteranlehtiasuissamme nuija olalla, ug! ;)

   Poista
 5. Ajattelin, että niissä kysymyksissä haetaan lähinnä sitä, mitä arkena ylipäänsä teemme, mutta seuraavalla kerralla pitäneekin sitten kertoa noista pienemmistä eroavaisuuksista. Ei niitä ehkä ajattele enää alun jälkeen, jo kuukauden jälkeen nekin alkavat tuntua jotenkin normaalimmalta, kun aluksi vähän kaikki on hankalaa kaupasta elintarvikkeen löytämisestä muihin arkisiin pikkkupulmiin. Kiitos vastauksista. :)

  VastaaPoista
 6. Sä oot kyllä ihan tosissaan upea! Näitä lukiessa tulee sellainen mä haluun kans fiilis:D meinasin ennen miestä ja lasta lähteä jenkkeihin mutta vähän ennen lähtöä tapasin miehen ja yksi johi toiseen ja tässä sitä ollaan:)

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit! :)