Kaksplus.fi

perjantai 16. joulukuuta 2016

Bakteerishotti sektiovauvalle

Tämä lapsi tulee maailmaan harmillisesti suunnitellulla sektiolla, joten vauva menettää normaalin synnytyksen hyödyt. Yritän kuitenkin hiukan kompensoida tätä puutetta ja tässä ohjeet ns. swabbaukseen jos asia kiinnostaa.


Ainoa huolenaiheeni tästä "bakteerishotista" oli mahdollinen B-streptokokin tarttuminen vauvalle, joten minulla on nyt neuvolasta aika tätä testiä varten. Lähes jokainen alateitse synnyttävähän tämän riskin ottaa, joten toki sitä voi punnita hyödyt vs mahd haitat jos testiä ei ehdi ottaa, mutta itse päädyin testaukseen kun sen ehdin vielä todennäköisesti hoitaa pois alta. Joissain sairaaloissa testi on alkanut olla rutiini, joten tiedustele asiaa synnytyssairaalastasi tai sitten neuvolasta jos haluat sen tehdä.


Tiesitkö, että vauva voi bakteerisiirrolla saada lähes yhtä hyvän bakteerikannan itselleen, kuin normaalisti syntyneet lapset? Unohtamatta tietenkään runsaan ihokontaktin ja imetyksen hyötyjä erityisesti keisarileikkauksella tulleille vauvoille. Mitään tällä toimenpiteellä ei ainakaan menetä ja synnytyssairaalassa kun otin puheeksi asian, swabbaus oli jo ihan tuttua puuhaa, siirto tulee kuitenkin vielä toistaiseksi tehdä itse ja tässä ohjeet sen tekemiseen.

Ohjeet:
 • Laita kohdunsuulle harsotaitos ennen suunniteltuun sektioon menoa noin tunniksi. 
 • Ota harso pois ennen antibioottia, yleensä tällainen annetaan ainakin juuri ennen leikkausta, tai sen aikana.
 • heti kun vauva on syntynyt, pyydä hoitajaa tai puolisoa poistamaan sideharso emättimestäsi. Voit myös ottaa sen jo ennen leikkauspöydälle menoa jos ujostuttaa. ;)
 • pyyhi vastasyntyneen kasvot sideharsolapulla
 • anna ohjeet myös puolisolle, synnytystukihenkilölle tai doulallesi, jotta he tietävät, miten toimia, jos sinut jostain syystä nukutetaan sektion aikana
 Siitä täällä lisää.

Ostin viimeksi kaipaamaani lisätukea vatsalle, jota ei voi pitää edes normaalissa jännityksessä kipujen vuoksi pitkään aikaan. Päädyin Carriwellin tukivyöhön hyviä kokemuksia lueskeltuani. Moni kehui tuota ihan normaalinkin synnytyksen jälkeen palautumisen apukeinona.Aikaisemmin jännitin ihan kauheasti tätä synnytystä, mutta onneksi se raskauteen kyllästyminen saa aina vähän asennoitumaan uudestaan ja melkeinpä toivomaan, että koko homma olisi pian ohi tavalla tai toisella. Mulla tulee tukihenkilöksi paras ystävä ja mies ottaa vauvan heti vastaan käytävällä. Heräämöön päästään yhdessä heti jos ei mitään kauheaa hässäkkää siellä satu olemaan ja jos vaan tilaa on, ollaan perhehuoneessa yhdessä koko aika jonka minä ja/tai vauva tarvitsee. 
Sairaalakassi pakattu ja olen niin valmis lähtemään jo vaikka heti! Toisaalta, jos vauva pysyy kiltisti vatsassa loppuun asti, ehditään viettää viimeinen juhlailta ystävän kanssa. Tähän luonnollisestikin sisältyisi kunnon herkuttelut ja fiilistelyt. 


Onko teistä joku tehnyt tuon siirron vauvalle, tai harkitsee asiaa mikäli joutuu sektioon? Miksi et ole tehnyt/et tekisi sitä vauvalle?
22 kommenttia :

 1. Heeei! Iso peukku swabbaukselle ❤️ Tää on asia, joka mua kätilöopiskelijana kiinnostaa ihan mielettömästi. Toivottavasti kehitys kehittyy ja tutkimuksia tehdään, jotta mä pääsisin joskus kätilön ominaisuudessa näitä ihan luvan kanssa tekemään. Mä oon ainakin jo vakuuttunut hyödyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain päin Suomea tätä jo tehdään ihan sairaalan toimesta ja kätilöt on saaneet koulutusta tähän, just juttelin mun terkan kanssa asiasta! :)

   Poista
 2. Mustakin ehdottoman viisasta ja noin toimisin, jos tulisi sectiolapsi. Tosin lähinnä huolena tuossa olisi, että se taitos unohtuisi paikoilleen, jos jotain menisi pieleen. Mutta riittävällä infoamisella ei niin pitäisi voida käydä missään tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos synnyttäisin sektiolla niin tekisin varmaan!!

   Poista
  2. Kannattaa infota tukihenkilön lisäksi leikkaussalin henkilökuntaa niin tietävät taitoksesta varmasti. :)

   Poista
 3. Heippa!
  Olen ollut doulana kahdessa sektiossa, jossa on tehty swabbaus. Ehdottomasti positiivinen juttu ja sairaalassa on suhtauduttu tosi hienosti <3

  VastaaPoista
 4. Enpä ole ennen kuullutkaan, vaikka sain yhden"sektiolapsen" lisää viime vuonna.
  Onhan noita muitakin sektiolla syntyneitä, koululaisiakin jo talossa.
  Minä en omalle pienelle vastasyntyneelle edes harkitsisi moista!
  Jonkun toisen äidin mielestä se voi olla hyvä idea.

  Mun lapset ovat saaneet hankkia vastustuskykyä normaali elämässä. Kun silmä vältti ne imeskeli kenkiä tai söi hiekkaa niinkuin useimmat muutkin lapset. Kaikki kura-leikit oli pienempänä hyvin mieluisia. (Vuosia) Hakivat ojasta vettä leikkeihinsä jne. Ajattelin juuri että onneksi se vaihe on takana päin, vaan eiköhän tuo kuopuskin kiinnostu samoista leikeistä. Vastustuskykyä, toki, mutta joskus on tarvittu ihan matokuuri.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi joku ei edes harkitsisi? Et perustele asiaa mitenkään. Ojasta ei saa myöskään emätinbakteereita.

   Poista
  2. Neuvolassa sain sen käsityksen loppu-raskaudessa, että minulle ei tarvinnut tehdä jotain testiä, koska tiedettiin että olin menossa sektioon. Näin ollen kun lapsi ei ollut tulossa maailmaan alakautta, niin riskit oli pienemmät, ja säästö se on pienikin säästö?
   Toinen juttu on se, että sektion aikana ei todellakaan pysty tekemään swabbausta, ellei paikalla ole siihen erikoistunutta henkilöä.
   Minä ainakin olin niin lääketokkurassa, vielä leikkauspöydällä maaten kun tapasin vastasyntyneen lapseni kasvokkain. Niin rakas! Muistan että vatsaa ommeltiin parhaillaan kiinni suojan takana, samalla kun hetken sain pitää pikkuistani vieressäni.
   Juuri ja juuri jaksoin pitää vastasyntynyttä lähelläni pari minuuttia. Seuraavan kerran näin hänet vasta 3 h päästä. Sektiossa olleet tietävät miten hitaasti heräämön kello tikittää eteenpäin, vaikka kuin yrittäisi nukkua kellon viisarit ei liiku eteenpäin. Onneksi vauva oli terve, (mitä nyt bilirubiinia seurattiin) ja sain pitää hänet osastolla vierelläni.
   Miksi en edes harkitse? No, koska minulla on pelkkiä sektiolla syntyneitä lapsia, olen vuosien aikana todennut ettei omat lapset ole sairaampia kuin normaalisti syntyneet.
   Voihan olla hyväkin että lasteni bakteerit ovat kehittyneet muualta kuin niistä joita vuosi satoja on siirretty äidiltä lapselle...
   Nuorimmaiseni on saanut maitohappobakteereita d-vitamiinissa, korvikkeessa, vellissä, ja puurossa. Ymmärsinköhän tarjota niitä ensimmäiselle vauvalleni, joka nyt pohtii kasvisruokailun etuja?
   Äitiys on valintoja.
   Mitkä ne todelliset hyödyt on?

   Poista
  3. Tästä on turha syyllistyä mitenkään, swabbauksen voi hoitaa myös tukihenkilö tai itse sen jälkeen kun pahimmasta tokkurasta on selvinnyt. (Usein siihen ei mene tuhottomasti aikaa) En ihan ymmärtänyt kaikkia argumenttejasi ja miten ne liittyvät ko. aiheeseen millään tavalla, mutta ei kai sillä niin väliä. Sinä et kokenut tätä tarpeelliseksi, jokainen tekee omat valintansa sen mukaan minkä kokee turvalliseksi/tärkeäksi ja aina ei edes voi valita, riippuu niin tilanteesta ja monihan ei edes koko hommasta ole tietoinen. :) Isommille tätä ei ole tehty, esikoisen aikaan en ollut varmaan kuullutkaan ja seuaavalla kerralla mentiinkin niin kiireesti ettei käynyt mielessä/en ehtinyt harkita asiaa tarpeeksi. Toivottavasti aihetta tutkitaan lisää, nythän niitä on vielä niukasti. Ehkä joskus vielä jotain bakteerisiirtoa aletaan hoitaa sairaalankin puolelta, siirron saisi ihan kaikenlaisiin sektioon joutuneet vauvat. Hätäsektiot, kiireelliset ja suunnitellut. Aika näyttää, itseäni ainakin kiinnostaa hirveästi miten suuret tai pienet vaikutukset swabbauksesta on kun aihetta tutkitaan laajemmassa mittakaavassa. :)

   Poista
 5. Ehdottomasti hyvä ja kannatettava juttu, ja jos tää kolmas jostakin syystä joutuisi syntymään sektiolla (toivon kovasti, että ei joutuisi!), niin kyllä olisi tämä systeemi käytössä :-)!

  VastaaPoista
 6. Tää on vaan tosi työllistävä, just koulutuksessa kuulin että tarvii tehä laajat sukupuolitestit jos tän haluu tehä. Muuten on hiivat ja streptot vauvassa, yök! 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samalla tavalla siis kuin kenelle tahansa normaalisti synnyttävälle joka tulee hiivojen ja stepton läpi. Mikä on yök?

   Poista
  2. Tosi työllistävä? Nyt en ymmärrä? Samat testit kuuluisi kaikille ja streptokokkiahan testataan muutenkin rutiinina monissa sairaaloissa. Kyllä sama turva kuuluu sektiolapselle siinä missä normaalistikin tulevalle. En tiedä muiden sairaaloiden käytännöistä, mutta kyllä täällä ainakin otetaan erilaisia testejä joka raskaudessa riippumatta siitä, mihin synnytystapaan raskaus päättyy.

   Poista
  3. Siis jos äidillä on vaikka sukupuolitauti tmv niin ne tarttuu lapseen harson kautta. Geenitutkija koulutuksessa Helsingissä otti tän puheenaiheeksi (Imetysseminaarissa) ja moni alan asiantuntija oli samaa mieltä, että tää olis rutiinisti tehtynä venäläistä rulettia. Että pitää tehä sukupuolitestit ym ym jos tän aikoo tehdä, kun sektio voi olla juuri se ratkaiseva tekijä ettei vauva saa jotain klamydiaa tmv.. :)

   Poista
  4. Ja en tarkota että just sulle ja vauvalle tää ei olis hyvä, vaan yleisesti tätä ei oteta käytäntöön noista syistä.

   Poista
 7. Rutiinilla testataan jo kuppa, klamydia, hiv, tippuri ja hpv. Useimmissa kunnissa tehdään jo B-steptokokkitesti synnytyssairaalassa tai neuvolassa ehkäisemään tartuntaa. Lopuista voidaan sitten yhtälailla argumentoida, että jokainen alatiesynnyttäjä tulisi ohjata sektioon, ettei pelata venäläistä rulettia. Huono argumentti siis estää nyt lapselle annettavat terveelliset bakteerit. Sektioitse tulevien vauvojen terveydellä turhaa pelleilyä jarruttelun muodossa. Samat testit jokaiselle raskaana olevalle, mahdollisimman samat hyödyt kuuluu kaikille vauvoille.

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit! :)